Oravivuoren upeat maisemat kruunaa Struven pieni piste

Kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta on Keski-Suomessa. Petäjäveden kirkko Petäjävedellä ja Struven ketjun mittauspiste Korpilahden Oravivuorella ovat mahdollisuus luoda uutta ja saada näkyvyyttä omalla alueella ja omille tuotteille ja tapahtumille.

Korpilahden Oravivuoren huipulla on yksi niistä kansainvälisen Struven mittausketjun pisteistä, joiden  avulla 1800-luvulla mitattiin ympäröivää maapalloa Pohjoiselta Jäämereltä Mustallemerelle.

-Struven mittauspiste on yksi pieni reikä Oravivuoren huipulla, mutta tuo piste on osa 2 820  kilometriä pitkää kansainvälistä mittausketjua. Olemme tärkeä lenkki kansainvälisessä Unesco-ketjussa, Matti Hyvärinen Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistyksestä muistuttaa. Ketju kulkee halki Suomen lähes tuhannen kilometrin matkalla.

Struven ketju – Struve Geodotic Arc – hyväksyttiin Suomen ja yhdeksän muun maan yhteiseksi maailmanperintökohteeksi vuonna 2005. Oravivuoren pisteen lisäksi Suomen muut Unescon  Sruven pisteet löytyvät Mustaviirin saaresta, Porlammilta, Alatornion kirkolta, Aavasaksalta ja Enontekiöltä.

 

 

Oravivuoren huipulta avautuvat upeat näkyvät Päijänteelle. Korpilahtelaisilla on varmaan muistissa tarinoita Oravivuoresta, joita olisi hienoa saada tallennettua. Kolmimittaustornin uudelleen rakentamisen syntymäpäivää juhlitaan 12.5.2017 Oravivuorella. Kuva Matti Hyvärinen.

Unescon maailmanperinnöstä lisää virtaa matkailuun ja tapahtumiin

Unescon maailmanperintökohteet ovat maailmalla erinomainen mahdollisuus ja lisäarvo alueen yrittäjien ja muiden toimijoiden tuotteiden ja palveluiden markkinoinnissa ja myynnissä. Nyt työhön on tartuttu Keski-Suomessa Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin –hankkeessa. Tavoitteena on saada hyödynnettyä Unescon maailmanlaajuisesti tunnettua brändiä myös paikallisten toimijoiden hyväksi.

On arvokasta, että tässä hankkeen toiminnassa on mukana toimijoita kahden Leader-ryhmän alueelta sekä Korpilahdelta että Petäjävedeltä, iloitsee toiminnanjohtaja Pirjo Ikäheimonen JyväsRiihestä. –Kun kahden alueen voimavarat ja ideat yhdistetään, saadaan yleensä näkyvämpää ja kestävämpää aikaan. Korpilahden ja Petäjäveden yrittäjien sekä muiden toimijoiden yhteistyö varmasti tiivistyy kun yhdessä mietitään keinoja Unesco-kohteiden hyödyntämiseen ja näkyväksi tekemiseen.

Tässä on mahdollisuus eri yhdistyksille ja toimijoille. Luonto, luovuus, kädentaidot ja kekseliäisyys peliin. Hankkeen työpajoissa kehitellään ideoita ja tuotteita eteenpäin ja yhdessä testataan ja markkinoidaan, Raisa Saarilahti-Kulju Vesuri-ryhmästä visioi.

Unescon maailmanperintökohteet  ovat  maailmanlaajuisesti tunnettuja, joten ne auttavat  myös paikallisen tuotteen tai tapahtuman näkyvyydessä. Turisti etsii Struven ketjun pisteitä ja löytää tiensä Oravivuorelle. Nyt meillä on haaste saada matkailijat pysähtymään myös Korpilahdella, projektipäällikkö Marja Elsinen Korpilahden Yrittäjien Go Korpilahti Go –hankkeesta pohtii.

Kolmivuotista maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin -hanketta hallinnoi Humanistinen ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajina ovat paikalliset Leader-ryhmät JyväsRiihi ja Vesuri-ryhmä. Keskeinen toiminta-alue on Korpilahti ja Petäjävesi ympäristöineen, mutta koko Jyvässeutu on tiiviisti mukana. Go Korpilahti Go ja Maailmanperinnöstä voimaa paikallaisiin palveluihin –hankkeet tekevät tiivistä  yhteistyötä vahvistaakseen korpilahtelaisen osaamisen ja palvelujen näkyvyyttä.

 

Fysiikkaa ja historiaa Oravivuoren huipulla

Struven ketju oli ensimmäinen pitkä ja tarkka astemittaus, jonka avulla voitiin määrittää maapallon muoto. Se oli suuri askel maailmankuvan ja tieteen kehityksessä.

Nykyään kymmenen maan alueella kulkeva ketju on hyvä esimerkki eri maiden tiedemiesten varhaisesta ja tuloksellisesta yhteistyötä.

Oravivuoren huipulla sijaitseva piste, Puolakka, mitattiin vuonna 1834 ja merkittiin poralla kallioon. Geodeettinen laitos mittasi Oravivuorelle ensimmäisen luokan kolmiopisteen vain 43 sentin päähän alkuperäisestä Struven pisteestä.

Tänä päivänä Struven ketju on mainio oppimisympäristö. Oravivuoren kolmiomittaustorni rakennettiin uudelleen vuonna 1997. Tornin huipulta on upeat näkymät Päijänteelle, joten paikka on mainio retkikohde.

-Uusi ilmiöpohjainen opetussuunnitelma mahdollistaa monta erilaista tapaa oppia ja käsitellä opittavia asioita. Struven ketju ja Petäjäveden vanha kirkko ovat mainioita oppimispaikkoja, joissa voi yhdistää ainakin matematiikan, biologian, fysiikan, historian, liikunnan ja kuvaamataidon tavoitteita, Korpilahden yhtenäiskoulun rehtori Markku Lahti ennakoi. -Uskon, että nämä kaksi Unescon maailmanperintökohdetta saavat uutta virtaa kun niitä tarkastellaan ja hyödynnetään ennakkoluulottomasti.

Korpilahden ja Petäjäveden koulut sekä Jyväskylän yliopiston opettajainkoulutuslaitos ovat kehittämässä erilaisia tapoja tutustua Oravivuoreen ja Petäjäveden vanhaan kirkkoon. Tikkalan koululaiset ovat aiemmin viettäneet vanhan ajan kirkkopyhää Petäjäveden vanhalla kirkolla Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistyksen ja Humakin kulttuurituottajaopiskelijoiden kanssa.

-Ne kokemukset olivat niin innostavia, että ilman muuta haluamme olla tässäkin hankkeessa mukana, Tikkalan koulun johtaja Tiina Jylhä vakuuttaa. –Tekemällä ja kokemalla lapsi ja nuori oppii paljon paremmin. Luovuutta ja yhteistyötä eri-ikäisten kanssa kannattaa aina hyödyntää.

 

Teksti
Annamari Maukonen
Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin –hanke
projektipäällikkö

 

Juttu ilmestynyt Korpilahden Joulu 2016 julkaisussa.