Lampaita, historiaa, paikallisia herkkuja ja elämyksiä

Mari Putkosen kokoama ja opastama Maailmanperintöä päivässä -pilottiretki alkoi Korpilahden Höyry-galleriasta, jota esitteli Ulla Huttunen. Pilottimatkalla oli mukana myös Vuokko Heikkilä Pohjolan Matkoista.

Kun malttaa pysähtyä ja katsoa lähelle löytää monia kiinnostavia juttuja. Tämän todistivat Maailmanperintöä päivässä –pilottimatkalle 7.4. osallistuneet. Mari Putkosen kokoamalla ja opastamalla retkellä sukellettiin Korpilahden ja Petäjäveden tuttuihin paikkoihin uudesta näkökulmasta: matkailijoina.

Tämä Maailmanperintöä päivässä –bussiretki oli loistavasti toimiva kokonaisuus, jossa yhdistyivät luontevasti lähiseudun parhaat palat, Marja Elsinen hehkuttaa. -Maailmanperinnöstä voimaa paikalliseiin palveluihin –hankkeen yksi tavoite on vahvistaa Petäjäveden ja Korpilahden yrittäjien ja muiden toimijoiden yhteistyötä. Tämä toteutui matkareitillä mainiosti. -Sitä ei huomaakaan kuinka kiinnostavia asioita ja paikkoja on ihan lähellä. Kaikki maailmanperintöpäivän kohteet olivat Petäjäveden vanhaa kirkkoa lukuun ottamatta minullekin uusia, sarvenpereräläinen Seija Halinen kertoi.

Laukkalan tarinat ja Taipaleen herkkupöytä

Tapani Laukkala vei retkeläiset Laukkalan talon historiaan tarinoiden myötä. Vanhan tuvan hirret ja leveät lattialankut ovat vuosikymmenten saatossa kuulleet ja nähneet monenlaisia iloja ja suruja. Nyt tupa ja vähitellen koko talo muuntuu kaikille avoimeksi kotimuseoksi. Paikalliset tuotteet houkuttelivat matkalaiset Taipaleen tilan pitopöytään. Oman talon naudasta, naapurin hauesta, ohrasta ja kananmunista oli loihdittu suussa sulavia herkkuja.

Petäjäveden vanhan kirkon enkelit johdattivat 1700-luvun kirkkomaailmaan. Kirkkokahvit nautittiin Lemettilän tilalla, jossa talon emäntä Hanna Hautamäki kertoi Petäjäveden historiasta ja nykypäivästä.Viimeinen pysähdys oli Hakamaan lammastilalla, josta ystävällisten kotieläinten ohella löytyi kiinnostavia maalauksia. Veikko Hirvimäen syntymäkodin piharakennuksen uuni oli peittynyt taiteilijan maalauksiin. -Nämä yritämme säilyttää mahdollisimman hyvin, vakuuttaa Hakamaan nykyinen isäntä Samppa Suutarinen. Hakamaa tarjoaa siis elämyksiä monella tavalla.

Hakamaan lammastilan uuhet antoivat kaikkien ohikulkijoiden rapsuttaa.

Matkamessuilla yhteinen osasto Unescon alla

Korpilahden ja Petäjäveden yrittäjät ja muut toimijat ovat esillä yhteisessä messuosastossa Unescon maailmanperinnön sateenvarjon alla Kotimaan matkamessuilla Tampereella 21.-23.4.2017. Maailmanperintöä päivässä –retkipaketti on yksi esittelyssä olevista tuotteista. Samalla kerrotaan muista Korpilahden ja Petäjäveden palveluista, joita maailmanperintökohteissa vierailevat ja kaikki muutkin voivat hyödyntää. Yhteiseen palvelukarttaesitteeseen on koottu Unescon maailmanperintökohteiden Petäjäveden vanhan kirkon ja Struven ketjun Oravivuoren pisteen lisäksi seutukunnan palvelutarjontaa. Palvelukartta auttaa matkailijaa löytämään paikallisia palveluja majoituksesta museoihin.

Korpilahden kesä 2017 -esite valmistuu myös messuille. Toteuttajana on Go Korpilahti Go hanke. Esitteestä löytyvät kesätapahtumat ja esim. kolmen eri tahon järjestämät yleiset saunat eri puolella Korpilahtea.