Oravivuori, Struven ketju

wp_20161010_020

Historia

Struven ketju on saksalaisen tähtitieteilijän, Friedrich George Wilhelm Struven, keksintö, jonka avulla pystyttiin selvittämään kolmiomittaustekniikalla Maapallon muotoa ja kokoa. Se keksittiin 1800-luvun alkupuolella, jolloin myös kolmioketjun mittaukset tapahtuivat. 258 peruskolmiota ja 265 peruspistettä muodostavat yhdessä Struven ketjun, joka kulkee Ukrainasta aina Norjaan asti. Mittauspisteitä on siis peräti kymmenessä maassa (Norja, Ruotsi, Suomi, Venäjä, Viro, Latvia, Liettua, Valko-Venäjä, Ukraina, Moldova). Ketju on ensimmäinen maailmanperintökohde, joka ulottuu näin monen maan alueelle.

Kolmiomittaus

Kolmiomittaus perustuu mittauspaikkojen muodostaman kolmioverkon kulmion havaintoihin. Mittaustulokset ovat olleet yllättävän tarkkoja ja niiden avulla on saatu paljon uutta tietoa Maapallon muodoista ja mitoista. Se on auttanut mm. alueiden kartoittamisessa. Aikanaan Struven ketju onkin ollut yksi huomattavammista tieteellisistä keksinnöistä. Nykyisin GPS-laitteet ovat korvanneet kolmiomittauksen.

struve20

Struven ketju Unescon maailmanperintökohteeksi

Unescon maailmanperintökohteeksi Struven ketju valittiin vuonna 2005, jolloin suojeltaviksi kohteiksi valittiin 34 mittauspistettä. Niistä peräti kuusi sijaitsee Suomen maaperällä, joista yksi on Puolakan mittauspiste Oravivuorella, Korpilahdella. Struven ketju edustaa tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä.

Unescon suojelemia mittauspisteitä on kaikkien maiden alueella yhteensä 34. Muut Suomessa olevat Struven ketjun mittauspisteet sijaitsevat Pyhtäällä (Mustaviiri), Lapinjärven Porlammilla (Tornikallio), Torniossa (Alatornion kirkko), Ylitorniolla (Aavasaksa) sekä Enontekiöllä (Stuorrahanoaivi). Alla on lueteltuna muiden maiden mittauspisteet sijainteineen.

Norja: Fuglenaes (Hammerfest), Lille-Reipas (Alattio), Lohdizhjokki ja Bäljatz-vaara (Kautokeino)

Ruotsi: Pajtas-vaara (Kiiruna), Kerrojupukka (Pajala), Pullinki (Ylitornio) sekä Perra-vaara (Haaparanta)

Venäjä: Mäki-päälys (Mäkiinpäällys), Hogland, Totška Z (Suursaari)

Viro: Voibifer (Võivere), Katko (Simuna), Dorpa (Tarto)

Latvia: Sestu-Kalns (Sausneja), Jacobstadt (Jekabpils)

Liettua: Karischki (Panemunélis),  Meschkanzi (Nemenčinė), Beresnäki (Nemezis)

Valko-Venäjä: Tupischki (Ašmjany), Lopati (Zelva), Ossownitza, Leskowitschi ja Tchekutsk (Ivanava)

Moldova: Rudy (Rudi)

Ukraina: Katerinowka (Antonivka), Felschtin (Hvardiisk), Baranowka (Baraniwka), Staro-Nekrassowka (Stara Nekrasivka)

 

Lähteet ja lisätietoja:

Palvelukartta suomeksi ja englanniksi.

Maanmittauslaitos

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Unesco

Retkipaikka.fi