Struven ketju kiehtoo kuvataiteilijaa

Maisemat, tekniikka ja uudet ilmiöt kiehtovat hämeenlinnalaista kuvataiteilija Salla Laurinollia. Juuri nyt häntä innostaa Jäämemereltä Mustallemerelle ulottuva Unescon maailmanperintökohde Struven ketju. Se on luonnollinen jatkumo retkeilystä ja kartoista kiinnostuneelle taiteilijalle.

Syventymiseni aiheeseen liittyy yleiseen kiinnostukseeni historiaa, karttoja kulkemista kohtaan. Struven ketju oli aikansa suurhanke. Mittaamisen eri merkitykset kiehtovat minua laajemminkin. Tieteen mittaaminen on myös vallankäyttöä, Salla Laurinolli pohtii.

Kolmiomittaus ja siihen liittyvät tekniikat ovat kutkuttavia. Olen kiertänyt suomalaisia Struven pisteitä ja haaveena on jatkaa tutustumista Ruotsin ja Norjan puolella edelleen. Ehkä joskus pääsen myös kokemaan erämaan rauhaa ja avaruutta Suomen pohjoisimmalla Struven pisteellä Enontekiöllä, Salla Laurinolli haaveilee.

Paikan merkitys tulee tietoiseksi, kun pääsee perille. Struven ketjun pisteet kiehtovat kuvataiteilija Salla Laurinollia. Tässä hän neuloo osaa teokseensa Pehmeä jäämeri Porlammin Struven pisteellä.

Näyttely Korpilahden Höyrygalleriassa

Salla Laurinollin kahden viime vuoden aikana syntyneitä teoksia oli esillä Höyrygalleriassa Korpilahdella huhtikuussa. Korpilahti sopi hyvin näyttelypaikaksi, sillä Struven ketjun Oravivuoren mittauspiste on noin 15 kilometrin päässä Höyrygalleriasta.

Ensimmäisen kerran pysähdyin Oravivuorella 2015. Jo vuosia Korpilahden ohi pohjoiseen mennessä Oravivuoren Struven pisteen kyltit kiehtoivat.

Korpilahden Höyrygallerian lisäksi Laurinollin teoksia on esillä tänä vuonna Riihimäellä, Helsingissä ja New Yorkissa.

Häikäisee ja tuulee. Salla Laurinolli 2017