Täysi kuu houkutteli Oravivuoren Struven pisteelle yli sata kiipeilijää

Täysi kuu sai yli sata kiinnostunutta kiipeämään Oravivuoren huipulle perjantai-iltana 22.3. Juha Hyvärinen ikuisti upean kuutamomaiseman.

Kolmas Struven ketjun pisteelle järjestetty kuutamokiipeily oli yleisömenestys, sillä huipulle kiipesi yli sata ihmistä. Kaikki tulivat eri puolilta maailmaa: Korpilahdelta, Jyväskylästä, Petäjävedeltä, Jämsästä, Itävallasta, Saksasta, Espanjasta, Palestiinasta, Etelä-Koreasta, Hollannista, Walesista, Belgiasta, Autraliasta, Kiinasta, Chilesta ja Turkista.  Eri-ikäiset luonnon ja tähtitaivaan ystävät  kokivat   yhdessä upean kuutamoelämyksen perjantai-iltana Oravivuoren huipulla.

Kiehtovinta tässä oli kun uskomattoman paljon ihmisiä kokoontui yhteen keskelle ei mitään, Simo Sarava Petäjävedeltä tiivisti tunnelman. Hän tuli kuutamokiipeilylle, koska halusi nähdä Oravivuoren talviasussa sekä tietenkin myös täyden kuun.

Polku Oravivuoren huipulle on haastava, mutta Simo Sarava oli iloisesti yllättynyt kuinka hyvässä kunnossa polku oli. – Portaat olivat puhtaat jäästä ja lumesta eli oli turvallista kiivetä.

Kymmenvuotias Tuure Lahtonen oli myös ensimmäistä kertaa talvisella Oravivuorella.  Toiveena oli nähdä täysi kuu ja erilaisia tähtiä. Elokuussa Tuure soitti Struven pisteellä  Korpilahden Pelimannien kanssa, mutta nyt hän ihasteli tähtitaivaasta.

Tuure Lahtonen valmistautui kiipeämään Oravivuoren  huipulle yhdessä mummonsa Outi Penttisen kanssa.  Elokuussa Tuure soittaa Korpilahden Pelimannien kanssa Struven pisteellä kesäisessä soittohetkessä.

Pilvet pysyivät poissa ja kuu näkyi kirkkaana

Tähtitaivaan asiantuntija Arto Oksanen Jyväskylän Siriuksesta toivoi, että pilvet eivät peittäisi upeaa tähtitaivasta ja täysikuuta. Toive toteutui ja punaisena nouseva kuu näkyi hienosti. Kiinnostuneet saivat tietoa myös muista tähtitaivaan ilmiöistä kun Arto Oksanen kolmiomittaustornin huipulla esitteli taivaan tähtiä.

Struven asiantuntijat Matti ja Juha Hyvärinen Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistyksestä  kertoivat Struven ketjun ja Oravivuoren pisteen tarinaa, joka monelle oli uusi ja tuntematon. Struven ketjun Oravivuoren piste on yksi Suomen Unescon maailmanperintökohteista. Keski-Suomen toinen maailmanperintökohde on Petäjäveden vanha kirkko.

Kuutamokiipeilyn järjestivät yhteistyössä Jyväskylän Sirius, Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistys, Jyväskylän kaupungin liikuntatoimi ja Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin -hanke.

Ensi vuonna kuutamokiipeily toteutuu helmi-maaliskuussa täyden kuun aikaan, lupaavat Arto Oksanen ja Matti Hyvärinen. Elokuussa Oravivuoren huipulla soi pelimannimusiikki kun Korpilahden Pelimannit yhdessä Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistyksen kanssa järjestävät kolmannen soittohetken Struven pisteellä.

Teksti: Annamari Maukonen