Unescon kesäkoulun tutkijat ihastelivat hirsirakentamista Petäjävedellä

Erkki Sutinen ja Lorenzo Cantoni Petäjäveden vanhassa kirkossa.

Hirsirakentamisen taidonnäyte

Tämä on uskomaton hirsirakentamisen taidonnäyte, professori Lorenzo Cantoni Sveitsistä hehkutti. Hän ja muuta 19 Unescon maailmanperintöön vihkiytynyttä tutkijaa eri puolilta maailmaa pysähtyivät kahden viikon opintomatkallaan Petäjäveden vanhaan kirkkoon sunnuntaina. Struven ketjun Oravivuoren pisteelle ryhmä ei ehtinyt, mutta Struven ketjun historiaa ja Oravivuoren upeita maisemia vieraille esiteltiin yhteisessä kahvihetkessä Lemettilän tilalla vanhan kirkon kupeessa.

Ryhmä tutustui myös Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin -hankkeen toimimintaan ja lupasi miettiä vinkkejä Keski-Suomen maailmanperintökohteiden tuotteistamiseen. He olivat kiinnostuneita myös kansainvälisestä Hygge&Heritage –seminaarista. Kesäkoulusta vastaava Carolina Islas Sedano lupasi tulla jakamaan kesäkoulun tuotoksia marraskuun maailmanperintöseminaariin Petäjävedelle.

Carolina Islas Sedano ja Hanna Hautamäki.

Turun yliopisto ja Unesco järjestävät yhdessä tämän kansainvälisen kesäkoulun, jossa osallistujat kiertävät Suomen maailmanperintökohteita kahden viikon ajan. Tavoitteena on luoda yhdessä käyttäjien kanssa esimerkiksi palveluja tai pelejä, joista on apua maailmanperintökohteiden kestävän turismin kehittämiseen.Osallistujat kuulevat luentoja bussimatkojen aikana, vierailevat maailmanperintökohteissa ja ratkaisevat ryhmissä tosielämän haasteita.

Kesäkoulun toteuttivat Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitos ja USI-yliopistossa Sveitsissä toimiva Unescon ohjelma, joka keskittyy maailmanperintökohteiden kestävän turismin kehittämiseen tietotekniikan avulla. Kesäkoulu järjestettiin nyt viidettä kertaa.