Verlan ja Porlammin opintomatkalta uusia kokemuksia ja ideoita Keski-Suomeen

Verlan tehtaassa on aika pysähtynyt 1960-luvulle. Ainutlaatuinen Unescon maailmanperintökohde kiinnosti Korpilahden, Petäjäveden ja Jyväskylän Maailmanperinnöstä voimaa –hankkeen opintomatkalaisia.

Unescon maailmanperintöä, kauniita maisemia ja aktiivisia toimijoita löytyy ainakin Lapinjärven kunnasta, Porlammin Struven pisteeltä. Tämän todisti Petäjäveden, Korpilahden ja Jyväskylän väki, joka kiipesi Porlammin Struven pisteelle Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikan perässä.
Struven pisteelle johti pieni, kapea polku ja reilun kilometrin matka oli melko jyrkkää.

Kyllä tämä helpompi reitti on kuin Korpilahden Oravivuoren huipulle Struven pisteelle, vakuutti Matti Hyvärinen Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistyksestä. – Upeat maisemat palkitsevat samalla tavalla kuin Korpilahdellakin. Kannatti kiivetä ja kokea. Kiipeilyn jälkeen retkeläisiä odottivat uunituoreet pullat ja mehu sekä Lapinjärven-Porlammin alueen esittely. Samoja asioita kuin Keski-Suomessa pohditaan Lapinjärvelläkin. Miten Struven pistettä voisi vielä enemmän hyödyntää matkailussa ja muutenkin. Keskisuomalaiset toivat esiin koulujen ja Unesco-kohteiden yhteistyön laajentamisen yhtenä mahdollisuutena.

Hanna Hautamäki ja Ulla Niemenmaa Petäjävedeltä pohtivat Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikan kanssa Unescon maailmanperinnön hyödyntämistä niin Lapinjärvellä kuin Petäjävedelläkin. Tiina Heikka kumppaneineen kutsuttiin mukaan kansainväliseen Unesco-seminaariin Petäjävedelle marraskuussa 2018.

Verla, Strömforsin Ruukki, Repovesi, Mustila ja Porlammi

Opintomatkan tavoitteena oli tutustua muihin Unescon maailmanperintökohteisiin ja matkailupalveluihin. Mielenkiintoisimmiksi kohteiksi nousivat Verlan paperitehdas miljöö sekä Strömforsin Ruukki Ruotsinpyhtäällä. Mustilan arboretumin upeat alppiruusut olivat pari viikkoa normaaliaikataulusta jäljessä, joten näimme vain pieniä alkavia kukintoja. – Kiinnostavia, uusia kohteita, iloitsi Seija Sarava Petäjävedeltä. –Kahdessa päivässä ehdimme nähdä erilaisia asioita ja maistella monenlaisia herkkuja. Oli mukava myös löytää uudelleen vanhoja tuttuja ja kehitellä uusia juttuja kotimaisemiin.

Porlammin Struven piste on helpommin saavutettavissa kuin Korpilahden Oravivuori, mutta maisemat huipulla yhtä upeat.

Opintomatka on osa maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin –hankkeen toimintaa. Mukana kaksipäiväisellä Unescon maailmanperintökohteiden tutustumismatkalla oli 24 henkeä Petäjävedeltä, Korpilahdelta ja Jyväskylästä. Osa vanhoja tuttuja, osa tuiki tuntemattomia toisilleen, mutta kahdessa päivässä ehti syntyä uusia tuttavuuksia. Uusia yhteisiä projektejakin matkailuun ja maailmanperintöön ehdittiin jo pohjustaa.

Seuraavaa opintomatkaa suunnitellaan syksyllä Tornion-Haaparannan seudulle, jossa on kaksi Struven ketjun pistettä, Ala-Tornion kirkolla ja Aavasaksalla. Samalla mahdollisuus tutustua seutukunnan maatila- ja muuhun matkailutarjontaan.

Kuvat Piia Perttilahti, Annamari Maukonen

Ritva Suokas ja Seija Sarava uskaltautuivat Lapinsalmen riippusillalle Repoveden kansallispuistossa.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *